Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Upplev Svalbard med svensk färdledare - Grönlandsresors Alexandra Widl, 4 dagar (7900)

Följ med på en upplevelserik resa till Svalbard, 78 grader nord! En ögrupp som bjuder på häpnadsväckande vacker arktisk natur med snöklädda glaciärer, djupa fjordar och unika fjäll. I midnattsolens rike lever valrossar, isbjörn, valar och svalbardsrenen och på våren, när vi reser, häckar tusentals fåglar på de branta fågelklipporna. Allt sedan den holländske Willem Barentz landsteg 1596 har ögruppen fortsatt att fascinera. På vår resa följer vi spåren av tidiga nordpolsexpeditioner, trapperjägarnas hårda liv, vi besöker den ryska gruvstaden Barentsburg och vi upplever det rika djurlivet vid Esmarkbreen i Ymerbukta. De som önskar, kan även vandra till det Globala Frövalvet eller åka hundsläde i arktisk vildmark. Som avslutning njuter vi av en en härlig vildmarksväll tillsammans! Grönlandsresors egna färdledare Alexandra Widl är vår följeslagare på denna Svalbardresa som arrangeras tillsammans med Föreningen Norden!


Longearbyn
Foto: Marcella Cardenas

Vi är halvvägs mellan Norge och Nordpolen vid en samling av arktiska öar.

Reseledaren
Vår svenska färdledare Alexandra Widl arbetar till vardags som Grönlandsresors reseproducent för Svalbard. Resorna som fört henne hit har fascinerat henne från dag ett. Efter att ha läst Bea Usmaas Augustprisbelönta bok “Expeditionen: min kärlekshistoria” ville hon precis som författaren, gång på gång återvända till den arktiska vildmarken för att lära sig mer om Svalbards rika historia. Alexandra har själv organiserat denna omväxlande resa som ger oss en insyn i hur det är att leva på Svalbard idag och i det förgångna och där vi kan ta del av dess rika djur- och naturliv men framför allt uppleva en arktisk plats på jorden som är helt unik.
 

 Resedatum (7900)
    2019: 31 maj - 3 juni

Minimum 20 deltagare, max 28 deltagare

 Pris per person (SEK):
 

Från i del i dubbelrum 18700 SEK *)
Enkelrumstillägg: 2840 SEK

Tillvalsutflykter:
Alternativ 1) Vandring till Blomsterdalshögda och Globala Frövalvet: 910 SEK
Alternativ 2) Hundslädetur i Foxfonna: 1690 SEK

*) De första 21 anmälningarna får garanterat detta pris, därefter baserar sig priset på dagsaktuellt flygpris på förfrågan

 Priset inkluderar
  • Flyg Arlanda - Oslo och Oslo till Longyearbyn och retur. Skatter och avgifter på flyg
• 3 övernattningar på Svalbard Hotell ****
• Helpension; 1 rätters luncher och 2 rätters middagar
• Reseledning tur och retur Arlanda
• Lokal guidning på samtliga utflykter
• Transfers med buss enligt programmet
• Stadsrundtur i Longyearbyn
• Heldagsutflykt med båt till Estmarkglaciären och Barentsburg
• Inträde på Svalbard Museum
• Inträde på Northpole expedition muesum inkl. guidning
• Besök i gruva 3
• Vildmarksafton med viltgryta och föredrag

 Priset inkluderar inte
  • Dryck till maten
• Måltider på flyg
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
På Svalbard är det vädergudarna som bestämmer. Guiden är ansvarig för gruppens säkerhet och vi måste vara beredda på att eventuella justeringar av programmet kan ske.

Program

Dag 1) 31 maj
Kl.07.00 avgår vårt flyg från Arlanda med Norwegian till Oslo. Vi reser vidare till Svalbard kl. 08.55 och anländer i Longyearbyn kl. 11.55. Transfer och incheckning på hotellet. Vi stärker våra krafter med en liten sopplunch innan vi ger oss iväg på en kulturhistorisk tur genom Longyearbyn. Är det sant att man inte får dö på Svalbard? Under fjället inne i Longyeardalen ligger en av världens vackraste och ödsligaste gravplatser. Här i permafrosten vilar kropparna till gruvarbetare, offer för spanska sjukan, fångstmän och andra. Vi får höra berättelsen om när några av gravarna skulle öppnas i jakten på Spanska sjukan viruset 1996, historien om valfångstgravarna som ligger välbevarade frusna fortfarande efter 400 år och vi får veta varför man inte får begravas i Longyearbyn.


Färgglada hus i Longyearbyn
Foto: Frank Andreassen

Stadsrundturen slutar vid Svalbard museum som ligger i centralt i Svalbards Forskningspark. Här besöker vi utställningen ”Liv i lys og is” som fick utmärkelsen Årets museum av Europarådet 2008. Museets historiska magasin innehåller ca 40 000 föremål, bland annat en bit av Andrées luftballongstyg och kläder från valfångargravar från tidigt 1600-tal. Middag och övernattning på Svalbard Hotell.


Kommentarer överflödiga. Svalbard är isbjörnens territorium. Vi kommer mycket sannolikt inte att träffa på några björnar, men man vet aldrig.
Foto: Jarle Roessland

Dag 2) 1 juni


Foto: Marcela Cardenas

Kl. 08.30 I dag far vi på en heldags båttur till Barentsburg, en fascinerande rysk bygd mitt i vildmarken. Vi korsar Isfjorden och seglar upp mot den mäktiga Esmarkglacieren i Ymerbukta. Här ser vi med lite tur både säl och vitvalar. En god varm lunch serveras på vägen mellan Esmarkglaciären och ryska gruvstaden Barentsburg som ligger i vid en bergssluttning i Grønfjorden. I mynningen på Grønfjorden har spår av dinosaurier upptäckts.


I Barentsberg så kommer vi till Ryssland. Allt är på ryska, betalingsmedel är ryska rubel (även om det går att betala med euro och NOK) och vi får t.o.m. ett ryskt mobilnät när vi kopplar upp telefonen.
Foton: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

I Barentsburg möts vi av vår
ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland på Svalbard. Det finns även tid att strosa runt på egen hand efter den guidade turen. På färden tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Coles Bay och Grumant och av Fuglefjellet där tusentals häckande sjöfåglar håller till och skapar ett sjuherrans liv.


Nedanför fågelbergen syns ofta fjällräven i jakt på ägg och fågelungar.
Foto: Roy Mangersnes

Middag och övernattning på Svalbard hotell.

Dag 3) 2 juni
I dag följer vi med ​​på en vandring i spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares hårda vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard. Gruvan stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs.


Gruvarbetarna var de som byggde Longyearbyn.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Efter vår lunch erbjuds flera möjligheter till äventyr beroende på intresse och fysik:

Alternativ 1) 4 timmars fjälltur. En kulturhistorisk vandring från gruvdrift upp fjället Blomstedalshögda med fantastisk utsikt över Adventdalen. Vandringen slutar i närheten av Globala Frövalvet. Inget inträde tillåtet men vi får höra den fascinerande historien till denna världsberömda byggnad. Vandringen något brant i början men normal kondition räcker.

Alternativ 2) 4 timmars hundslädetur på Foxfonna. Besök av traditionell hundgård och slädtur i hänförande vacker arktisk natur. En kör och en sitter i släden, även nybörjare kan delta på detta. Ledare fram och bak i ledet. I deras slädar behöver ingen köra.

Alternativ 3) Tid till eget förfogande för besök av exempelvis Svalbard konstgalleri.

Kl. 19.00 I kväll upplever vi en riktig vildmarksafton! Vi besöker Basecamps trapperstation som ligger i Bolterdalen, ca. 10 km från Longyearbyen. På fångststationen kan vi se hur fångstmännen bodde och hur de jagade sälar och renar. Här finns även en en huskyfarm med 80 polarhundar som drar hundspann. Byggnaderna och omgivningarna på fångststationen är en kopia av traditionella fångststationer på Svalbard.


Foto: Sondre Sivertsen

Vår middag förmedlar historien om jägarnas liv och leverne. Medan vi njuter av vår arktiska måltid kommer vår guide att berätta om Svalbards historia och livet för fångstmän på Svalbard. Övernattning på Svalbard Hotell.

Dag 4) 3 juni
Frukost och utcheckning från vårt hotell. Som avslutning på Svalbard promenerar vi till det lilla men intressanta “Northpole Expedition museum". Här får vi en guidad tur genom polarforskarnas livliga historia. Promenaden till museet tar ca 10-15 minuter.


Utsikt över Longyearbyn
Foto: Marcela Cardenas

Transfer till flygplatsen kl. 11.30. Vårt hemflyg avgår med Norwegian kl 12.40 till Oslo med vidareflyg till Stockholm kl. 16.30. Efter många härliga upplevelser i trevligt sällskap landar vi på Arlanda kl. 17.30.
 

Packlista

Obligatoriskt
* Pass!
* Mjuk väska eller ryggsäck för personlig utrustning och kläder
* Vindtät mössa
* Halsduk, scarf eller buff som skyddar halsen i vinden
* 1-2 par handskar (gärna tunna handskar)
* 2 uppsättningar underkläder i material som andas
* En tjock varm tröja eller fleece
* 2-3 par ullsockor eller motsvarande
* 1 par varma och vindtäta byxor och jacka
* 1 uppsättning kläder för inomhusbruk i båten
* Solglasögon, gärna polariserade
* Toalettartiklar du behöver för privat bruk
* Vattenflaska

Rekommenderat
*
Kikare och kamera
* Skor för användning ombord
* Sol- och köldkräm (ej vattenbaserat)
* 1 vindtät fleecejacka
* Plastpåsar för kläder/smutstvätt

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 Klicka på bilderna på denna sida för större version.


Lunnefåglar

 


I Longearbyn ligger världens nordligaste chokladtillverkning där de skapar fantastiskt goda chokladpraliner.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


En av invånarna på hundgården
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


Fjällräv
Foto: Roy Mangersnes

 


Foto: Jarle Roessland